viernes, 30 de enero de 2009

AGERMANAMENT DE DOS MUSEUS POBRES (o de dos pobres museus)


 El Museu de l'Aforisme i la Societat Protectora de l'Humor (promotora del Museu de l'Humor) han acordat fer un acte d'agermanament entre ambdós museus, el quals es farà efectiu el dia 24 d'abril a Consell, durant la inauguració de la mostra conjunta que romandrà oberta al públic fins el diumenge, dia 26, en el local social del Museu de l'Aforisme i en el saló d'actes de l'Ajuntament. 
 A falta de concretar el programa, podem avançar que durant aquest dies hi haurà diversos actes, com pot ser una taula rodona sobre l'humor i els aforismes, actuacions, lectures, i altres sempre en relació a les activitats dels dos museus. 
 El acord concret al qual han arribat els representants de les dues entitats cultural i humorística ha estat en el pressupost, que ha quedat fixat a zero euros, més o manco, que és el capital total del quals disposen, en conjunt, els dos museus. 
 Hem d'aclarir que quan deim Consell, ens referim al poble de Consell, no al Consell Insular de Mallorca. Com ja sabeu, el Consell de Mallorca (la conselleria de Cultura) no té pressupost per al Museu de l'Humor, i sembla que tampoc per al dels Aforismes.   
EL MUSEU DE L'AFORISME


El Museu de l’Aforisme de Consell va néixer d’una iniciativa de l’escriptor Joan Guasp, afeccionat de tota la vida a l’aforística, les frases breus, els proverbis i les màximes. A principis de l’any 2000 començà a comentar-ho amb altres amics que tenien una mateixa afección, escriptors la majoria d’ells, fins que ho va propasar al batle de Consell, alesmores Joan Bibiloni, amb la bona sort que aquell ho agafà amb les dues mans i proporcionà un local, a Ca Sa Madona, per tal de destinar-ho al Museu. En un principi totes les aportacions foren de part del propi Joan Guasp, però molt aviat respongueren a la crida altres persones que simpatitzaven amb aquella idea. Cristóbal Serra hi aportà uns quants llibres, alguns d’ells manuscrits i primeres edicions pròpies, dibuixos, discos, fotografies, etc. També la majoria de pintors de Consell hi feren una aportació personal pictòrica inspirant-se amb algun aforisme que era de la seva predilecció. La inauguració del Museu es va fer el dia 21 de desembre de 2001. Es va triar aquest dia perquè és el més curt de l’any, és a dir, el més aforístic. Va fer la primera lliçó magistral sobre aforística el catedràtic de Literatura Catalana del País Valencià, el professor Isidre Crespo. Hi assistiren, a més de les autoritats locals, escriptors com Gabriel Janer Manila i Pere Joan Martorell, també el catedràtic de Història de la Medecina de la UIB, doctor Francesc Bujosa, així com Cristóbal Serra i altres amics dels aforismes que brindaren amb cava després que el Museu fos beneït pel rector de Consell, don Bartomeu Mulet.

Actualment el Museu està ubicat a una planta baixa molt cèntrica, davant la Biblioteca Municipal de Consell. S’hi fan algunes activitats com Itineraris Aforístics, Lectures, Recitals, etc. Les visites són concertades amb antelació. Per poder visitar el Museu de l’Aforisme de Consell s’ha de contactar amb la Biblioteca Municipal i es decideix el dia i l’hora per visitar-lo.

Els aforistes que es troben al Museu són els més reconeguts universalment, com Lichtenstein, Joubert, Chamfort, Stanislau Jerzy Lec, Nietzche, etc. Des de Lao Tsé, passant per Ramon Llull, per La Rochefoucault i fins al nostre Joan Fuster i als aforistes contemporanis com, per exemple, Zarko Petan i d’altres.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario