miércoles, 4 de noviembre de 2009

Censura a Madrid

Drljevic,+Darko-mozgonje.jpgELCÀLAM REFUSA LA CENSURA DEL CÍRCULO DE BELLAS ARTES DE MADRID.

30/10/2009 - Elcàlam-Comitè de defensa dels drets humans al Magrib lamenta els intents des del Círculo de Bellas Artes de Madrid per controlar el contingut de l’exposició d’humor gràfic “Processos de justícia transicional al Mediterrani: Catalunya, Algèria i Marroc” i la seva anulació posterior, menys d’una setmana abans de la seva inauguració.

Elcàlam i el Círculo havien arribat a un acord per mostrar els dies 5 i 6 de novembre a la sala Antonio Palacios de CBA l’exposició dedicada als dibuixos satírics guanyadors del concurs que té com a tema central els processos de justícia transicional al Marroc, Algèria i Catalunya. El concurs està finançat per l’Oficina de promoció de la pau i dels drets humans de la Generalitat de Catalunya.

La sorpresa de l’equip d’Elcàlam fou gran quan els responsables del CBA es van posar en contacte amb l’associació i exposaren que al tractar-se d’una exposició no produïda pel Círculo no podien córrer riscos de possibles conflictes amb els patrons de la institució, i sol·licitaven a Elcàlam l’enviament previ de totes les imatges, preguntant si en el cas de considerar que el seu contingut pogués ser conflictiu pel Círculo si es podrien descartar. Des d’Elcàlam es va respondre que aquesta possibilitat resultava del tot impossible, tant pel compliment de les bases del concurs com, i més important, per compromís amb la llibertat d’expressió. Poc després els interlocutors del Círculo van anunciar l’anulació de l’exposició.

Elcàlam deplora els intents de censura en un estat de dret en el que els espanyols han pagat, en una època no molt llunyana, un preu altíssim per poder-se beneficiar dels drets actuals. Elcàlam lamenta encara més que aquest fet succeeixi en una institució com el Círculo de Bellas Artes, que en múltiples ocasions anteriors ha mostrat el seu compromís amb la lluita per les llibertats. És probable que els dibuixos satírics de l’exposició es puguin veure al Marroc i a Algèria malgrat els severs límits a la llibertat de premsa. Lamentablement no es podran veure a Madrid.

Elcàlam - Director d’Elcàlam - Tel. 645436209

No hay comentarios:

Publicar un comentario